Readus la viață după 1.000 de ani, cu ajutorul unei semințe. Biblia spune despre el că are beneficii medicinale semnificative: Ce este arborele Sheba

de: Iulian Ioncea
25 09. 2024

O echipă de cercetători a reușit să facă să germineze o sămânță veche de peste 1.000 de ani, descoperită într-o peșteră din deșertul Iudeii.

Arborele care a crescut din această sămânță ar putea aparține unei specii dispărute, menționate în Biblie și cunoscută pentru proprietățile sale medicinale.

Cercetările au durat aproape 14 ani, iar sămânța a fost găsită de arheologi în anii ’80. Arborele, denumit „Sheba” de către oamenii de știință, are acum o înălțime de aproximativ 3 metri, permițând cercetătorilor să-i descrie caracteristicile și să efectueze analize ADN, chimice și de radiocarbon.

Studiul, publicat în jurnalul Communications Biology pe 10 septembrie 2024, dezvăluie noi indicii despre originea acestui arbore și posibilitatea ca el să fie sursa unui extract rășinos biblic numit „tsori”, menționat în Geneza, Ieremia și Ezechiel.

O legătură cu rășina biblică „tsori”

Conform studiului, sămânța din care a crescut arborele Sheba datează din perioada 993–1202 d.Hr., supraviețuind unei populații de arbori dispărute din Levantul de Sud, regiune ce include Israelul, Palestina și Iordania. Cercetătorii cred că Sheba ar putea fi sursa „tsori”, o rășină folosită în scopuri medicinale în timpurile biblice, asociată cu regiunea Ghilad, situată la est de râul Iordan.

Sheba aparține genului Commiphora, parte din familia plantelor de smirnă și tămâie (Burseraceae), însă nu s-a putut determina exact specia din care face parte, deoarece arborele nu a înflorit încă, ceea ce ar fi oferit mai multe informații pentru o analiză detaliată, notează Live Science.

Analizele chimice au arătat că arborele are o concentrație ridicată de compuși bioactivi cu proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene, ceea ce susține ipoteza că Sheba ar putea reprezenta o linie dispărută, al cărei extract de rășină avea valoare medicinală în vremurile biblice.

Căutarea Balsamului din Ghilad continuă

Deși inițial s-a crezut că Sheba ar putea fi sursa celebrului „Balsam din Ghilad”, cercetările au infirmat această teorie, deoarece arborele nu conține compuși aromatici. Totuși, cercetătorii consideră că Sheba ar putea fi legat de „tsori”, substanța asociată cu vindecarea, dar fără miros specific.

Căutarea plantei care ar fi produs Balsamul din Ghilad continuă, iar oamenii de știință nu exclud posibilitatea ca specia să existe încă, dar să nu fi fost identificată până acum.

Între timp, Sheba reprezintă un exemplu remarcabil de redescoperire a unei specii dispărute, cu potențiale beneficii medicinale semnificative.